Rabu, 4 September 2013

Sambal Ikan Bilis Dan Petai


Sedapnya kalau makan dengan nasik lemak. Kalau makan dengan roti putih pun ok...
Ni resepinya. Favourate Adik Ipar Cik Moon ni...kalau terkecoh-kecoh baru balik dari kerja, resepi yang mudah cam gini lah yang akan Cik Moon buat. Main campak-campak je tapi sedap jugak la...


Bahan-bahan

50g ikan bilis
12-15 mata petai
asam jawa
1/2 sudu teh gula putih
1/2 sudu teh gula merah
8-9 tangkai cili kering*
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*

 Bahan bertanda * hendaklah diblender/ditumbuk bersama-sama.


Cara-cara memasak:

  1. Tumiskan bahan-bahan kisar/bahan tumbuk hingga naik baunya. 
  2. Masukkan ikan bilis dan petai.
  3. Perasakan dengan garam, air asam jawa, gula putih dan gula merah.
  4. Tunggu hingga agak empuk sedikit petai dan angkat.
  5. Hidangkan bersama dengan nasi panas.
Saiz hidangan adalah untuk 4 orang.



2 ulasan:

  1. asyik2 masak petai.suka benor ngn petai

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak suka sangat pun. Tapi sebab adik ipar, suami dan ayah mertua suka,Cik Mun masak. InsyaAllah ada ganjaran pahala-NYA...

      Padam