Rabu, 11 September 2013

Sambal Ikan Bilis Bertempe Lagi...

Cuti minggu Cik Mooon akan diserikan dengan air tangan Cik Mooon. Sabtu kelmarin Cik Mooon buat nasik lemak bersambalkan ikan bilis bertempe. Rangup krup krap krup krap ikan bilisnya. Tempe pulak lebut sikit, amat sesuai sangat untuk bapak mentua kurang giginya. Cik Mooon, suami dan anak-anak sukakan ikan bilis yang rangup je...Anak Cik Mooon yang sulung pun makan sebab tak pedas sangat. Saja je Cik Mooon letak banyak bawang besar, kurangkan cili sebab memang tak suka makan pedas. Meh tengok resepinya.

Bahan-bahan

200 gm Ikan bilis
200 gm tempe
15-20 tangkai cili kering (kalau nak pedas boleh tambah lagi)
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 sudu gula putih*
1/2 sudu gula merah/gula perang*
1/2 sudu teh belacan (Kalau tak letak pun xpe)*
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa


Cara Memasaknya

  1. Goreng ikan bilis dan tempe secara berasingan hingga garing dan ketepikan.
  2. Tumiskan semua bahan blender bertanda * hingga naik baunya dan pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. tunggu hingga pecah minyak/kering air asam jawa.
  4. Masukkan tempe dan ikan bilis. Siap!
Saiz hidangan untuk 4 orang.


Gambar-gambar lain Cik Mooon taks empat tak tangkap. Nasik lemak, telur dan papadom dah masuk dalam perut dah. Tunggu nasik lemak versi lengkap Cik Mooon la baru complete okey....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan