Isnin, 16 September 2013

Masak Tumis Air Pucuk Salam


Masak tumis air pucuk salam ni simple sangat. Cik Mun terperasan yang berat badan dah bertambah. Kena lah banyakkan makan sayur dan kurangkan karbohidrat. Saja je Cik Mun masak sayur lebih banyak. Sebelum makan nasi, Cik Mooon akan ratah sayur dulu. Jadinya, kurang la nasi yang Cik Moon makan sebab dah kenyang makan sayur. Anak-anak Cik Mooon pulak boleh makan jugak sebab ianya tak pedas langsung. Resepi seperti di bawah ini. Tapi gambar kat atas tu maaf la sebab agak kabur. Silap setting kamera.


Bahan-bahan

Secekak daun salam
8-10 ekor ikan bilis
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah kecil
sedikit fucuk
sedikit soo un
4-5 biji fishball
1 biji ubi keledek


Cara memasaknya:
  1. Tumiskan bawang putih, bawang merah kecil bersama terus dengan fishball dan ikan bilis hingga naik bau. (Anggaran minyak 2 sudu besar)
  2. Masukkan air, daun salam, fucuk, ubi keledek dan soo un. Tunggu hingga semuanya empuk dan barulah perasakan dengan garam.
  3. Angkat dan hidangkan.
Saiz hidangan untuk 3 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan