Khamis, 17 April 2014

Puding Cendol Gula Melaka

Cik Mun buat puding ni malam2 buta masa bosan tahap gaban tu. `First time' buat alhamdulillhah ianya menjadi dan sedap. Lgipun resepi ni bukannya mencabar sangat kalau nak buat...


Macam biasa la...makan kat rumah kalau tak habis Cik Mun akan bawak bekal ke pejabat.

Dah rajin masak2 ni kat rumah tak ramai rakyat jelata, bwak gi ofis mintak kawan tolong perabihkan... dapat gak pahala. Hi hi hi...

Pagi pagi simpan je dalam peti ais kat ofis. Dah petang lepas bangun tidur kat surau tu terus ngap je. Ha ha ha... bijak kan?

kalau nak try buat, resepi seperti di bawah ni...


Bahan-bahan
10 gram serbuk agar-agar
1 liter air (lebih kurang 5 cawan)
1 cawan gula halus
1 cawan susu cair
2 cawan cendol
1 cawan gula merah..


Cara Memasaknya:
  1. Masakkan serbuk agar-agar bersama gula dan sehingga mendidih dan gula larut.
  2. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. 
  3. Asing dan panaskan 2/3 bahagian. Masukkan susu cair dan cendol.  Ketepikan dan biarkan mengeras sedikit.
  4. Dalam acuan yang lain pula, Panaskan 1/3 bahagian dan masukkan gula merah
  5. Kacau Rata dan biarkan mendidih..kemudian tapis dan tuangkan ke atas acuan yang berisi cendol tadi.
  6. Sejukkan untuk disimpan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati...
Saiz hidangan untuk 8 orang
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan