Isnin, 21 April 2014

Kek Coklat Moist Cheese Leleh Simple Tapi Sedap

Menerima kunjungan dari Kak Na dan Adik Munirah pada Hari Rabu yang lalu. Dah hampir sebulan tapi entri ni baru Cik Mun nak `post' kan dalam blog.


Dengan kelazatan coklat yang lemak sedap giler ditambah dengan keenakan cheese yang meleleh!


Ada pulak tu pelakon tambahan (Anak teruna Cik Mun dengan diapit oleh makcik Munirahnya yang asyik ada kek je.. `birthday' dia, ada kek je.. `birthday' dia, asal `birthday' dia je... ada kek! Bosan tul!


Tak pe lah. Kalu nak `try' test buat, resepi macam kat bawah ni...


Bahan A
Campur dan gaul ratakan. dalam satu bekas

1 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk coklat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
 
 
Bahan B
1 cawan gula putih (Cik Mun letak 3/4 cawan je...)
1 cawan  susu pekat
1 cawan susu cair (susu sejat)
1 cawan minyak masak/mazola
1 sudu teh garam
2 biji telur gred A (pukul sikit dengan garpu sebelum masukkan)
 
Hiasan:
 
Buah anggur tanpa biji.
Bunga kek
Adunan cheese (jenama tartura)
                    (100gm cheese + 10ml susu cair + gula secukup manis dan putar hingga kembang + 1 
                     sudu jus limau)
 

Cara-cara memasaknya
  1. Campur semua bahan B dan sebatikan. Masukkan bahan A sikit demi sedikit.
  2. Campurkan kesemua bahan A dan bahan B dan tuang ke dalam bekas aduan. (Cik Mun guna acuan bulat berdiameter 7 inci)
  3. Kukus selama 50 minit hingga sejam / bergantung kepada saiz acuan yang korang gunakan.
  4. Angkat dan sejukkan sebelum dihiaskan dengan adunan cheese leleh, bunga kek danbuah anggur.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan