Rabu, 2 April 2014

Bebola Ubi Kayu Cheese Hot And Spicy

 Banyak sangat ubi kayu hasil tanaman sendiri sampai tak tahu nak buat apa. Mula lah fikiran Cik Mun nak masak suka hati guna ubi kayu ni. Resepi ni rasanya tak ada kot zaman jepun dulu. Sebab guna cheese.

Close-up yang tak berapa terang. Hahahaha...
Resepi dan bahan-bahan seperti di bawah ini.



Bahan-bahannya
Sekitar 8-10 bebola ubi kayu (bergantung juga kepada saiz bebola)

Bahan A
100gm ubi kayu (disagat dan perah buang airnya)
10-15 ekor ikan bilis*
1/2 biji bawang besar*
3-4 biji cili kering (jika suka pedas boleh tambah lagi)*
2 keping cheddar cheese
Secukupnya minyak untuk menggoreng

Bahan yang bertanda * ditumbuk kasar.

Bahan B

50gm tepung gandum
25ml air
campurkan keduanya dan bancuh hingga sebati.

Cara Memasaknya:
  1. Gaulkan ubi kayu dan bahan tumbuk hingga sebati.
  2. Bulatkan dan bentukkan lubang di tengah dan isikan dengan cheese keping. Lagi banyak cheese lagi sedap!
  3. Celupkan ke dalam adunan tepung  dan gorengkan hingga keperangan.
  4. Angkat, tos hingga kering minyak dan hidangkan.
Saiz hidangan untuk 2 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan