Rabu, 30 April 2014

Masak Lemak Kentang Sama Buah Betik




Rumah Cik Mun banyak sangat pokok betik. Buahnya besar-besar ada yang Cik Mun kasi jiran dan ada yang makan sendiri/kasik ayam/itik makan. Disebabkan banyak sangat betik, tercetuslah idea masakan ni daripada ahli kongsi tingkap petang-petang.



Sedap dan berbaloi juga tambah betik. Biar dalam sesuatu masakan ni ada sumber protein dari perut dan sayur pulak dari betik. masakan yang seimbang kan? Nak `try' resepi dan bahan-bahannya seperti di bawah;



Bahan-bahannya:

1/2 kilo perut (perut lembu) - beli di pasar yang siap direbus dan dibersihkan.
1/4  biji betik sederhana besar (anggaran 2 kilo bagi sebiji betik)
1 sudu teh serbuk kunyit
2 keping asam jawa
200ml santan pekat
3 tangkai daun kesom.
1 batang serai *
1/4 inci lengkuas*
4 tangkai cili padi (kalau suka pedas boleh tambah lagi)*
4 biji bawang kecil*
1/4 biji bawang besar*
1 sudu teh belacan*
5-8 ekor ikan bilis*




Cara-cara memasaknya:
  1. Rebuskan buah betik yhingga empuk. - buang sedikit air dan hanya tinggalkan sedikit sebagai tambahan kuah kepada santan nanti.
  2. Dengan menggunakan air yang sama, masukkan perut, bahan kisar, asam keping, serbuk kunyit dan daun kesom. Tunggu sekejap hingga peut empuk.
  3. Akhir sekali, masukkan santan dan garam. Kacau selalu bagi mengelakkan santan bergentel.
  4. Sedia dihidangkan, lagi best kalau dapat ikan masin sekali.

Saiz hidangan adalah untuk 5 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan