Jumaat, 25 April 2014

Masak Lemak Putik Jagung

Masa menyembang dengan `opismate’, tertimbul idea ni untuk masak. Laju je Cik Mun pegi beli bahan dari pasar. Untung pasar dan ofis dekat. Siap kat ofis ada `freezer’ lagi. Alhamdulillah....

Kepada ibu-ibu yang bekerja dan mempunyai anak yang kecil boleh cuba masakan ni. Cara buatnya yang senang, cepat dan tidak pedas memang sesuai... Resepi, bahan dan cara memasak seperti di bawah ni.



Bahan-bahan:

8-9 batang putik jagung (Potong bulat)
1 inci caret (potong halus memanjang)
1 biji bawang kecil
Soo un
Ikan bilis
¼  sudu teh serbuk belacan (optional)
150ml pati santan
Garam secukupnya  dan;
PerasaI (optional)


Cara-cara Memasaknya:


  1.   Rebus jagung  dan caret hingga empuk. Anggaran air untuk merebus bergantung kepada kuah yang dikehendaki. 
  2. Masukkan soo un, bawang  kecil, belacan dan ikan bilis.
  3. Akhir sekali masukkan santan, garam dan perasa. Kacau selalu bagi mengelakkan santan bergentel/pecah minyak.
  4. Angkat dan hidangkan setelah masak dan cukup semua rasa.
Saiz hidangan untuk 3 orang


Tiada ulasan:

Catat Ulasan