Sabtu, 19 April 2014

Nasi Kiub Goreng Basah

Daripada Cik Mun membazir, baik Cik Mun buat masakan yang lain sikit. Kiub nasi ni Cik Mun masak sebelumnya masa bakar satey. Ada lebihannya dan Cik Mun teringat nak masak macam Cik Mat Gebu masak. Tapi tak le ikut 100% resepi sebab Cik Mun cuma ambil ideanya saja.... (Minta izin ye Cik Mat Gebu)Kalau nak tengok lebih lanjut boleh rujuk Dapur Tanpa Sempadan, laman mat gebu, blogger masakan yang amat terkenal tu...

Ini close-up nya. kalau nak cuba buat versi Cik Mun, resepi bahan-bahan dan cara memasaknya seperti di bawah ni.


Bahan-bahan

210gm bihun
2 keping` fish cake'
Daun bawang
Daun sup

2 biji bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
8-10 ekor ikan bilis*
5biji cili kering* boleh tambah lagi jika mahu lebih pedas

Semua bahan bertanda * ditumbuk hingga lumat


Bahan sos

2 sudu besar tomato paste
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
1/2 sudu besar gula putih
1/2 sudu teh gula merah
1/4 kiub ayam maggie
Garam secukup rasa
Minyak 3 sudu besar


Cara-cara memasak:


  1. Goreng` fish cake' dan ketepikan.
  2. Tumiskan semua bahan tumbuk hingga naik baunya.
  3. Masukkan semua bahan sos dan air (anggaran 1 cawan/150ml) untuk melembutkan bihun.
  4. Masukkan bihun dan sebatikan dengan semua bahan-bahan.
  5. Akhir sekali, taburkan daun bawang,daun sup dan `fish cake'.
  6. Sedia dihidangkan.

Saiz hidangan untuk 2 orang. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan