Sabtu, 23 November 2013

Pulut Tanak Pengat Durian

Cik Mun dan En. Husben memang peminat durian. Tapi bagi Cik Mun sendiri, durian yang nak dimakan ni kena masak dulu. Bukannya apa mungkin Cik Mun tak tahan dengan gas dari durian segar, kalau makan yang segar (dan baru jatuh dari pokok) Cik Mun memang tak ingat dunia, lepas tu mesti akan sakit perut sampai menggigil dan berpeluh tak boleh tidur malam. Bila makan durian pengat ok pulak. Bijinya durian ni  memang Cik Mun tak buang dan letak sekali dalam pengat durian kerana ianya menyumbangkan `sentimental value' dan seni. Bila makan nampak biji durian, `feel' je.... Pulut pula, tanak lembik sikit. Ah.. sesuai sangat dengan bapak mentua Cik Mun yang memang kurang giginya. Dia sangat suka...


Menggoda tak masakan ni?
kalau nak cuba, resepi seperti di bawah.


Bahan-bahannya:

5-8 ulas durian
1 cawan pati santan
3 sudu makan gula putih
2 sudu tepung gandum
1 helai daun pandan (Cik Mun tak letak - kerana nak kekalkan bau durian saja)
Secubit garam
Air 2 cawan


Cara Memasaknya:
  1.  Dalam satu periuk, campurkan semua bahan kecuali santan. Tunggu hingga air menggelegak dan isi durian sedikit tertangal dan akhir sekali masukkan santan.
  2. Masukkan santan dan kacau sentiasa. Gunakan api kecil supaya tidak pecah minyak.
  3. Angkat dan hidangkan bersama dengan pulut/roti.

Resepi Pulut Tanak

Bahan-bahannya:

1 cawan beras pulut
1/2 sudu teh garam
2-3 titik minyak masak
1 cawan air


Cara Memasaknya:
  1. Basuh beras pulut 3 kali.
  2. masukkan air, minyak dan garam.
  3. Masak dalam rice cooker.

Tips Masakan:
  1. Minyak akan mengurangkan lekatnya pulut kepada sudip ketika kita mengambil pulut nanti.
  2. Kalau nak best lagi, simpan pengat ni dalam peti ais. Balik kerja je, cincah pengat dengan roti gardenia. Memang `best' macam cincah aiskrim je...




Tiada ulasan:

Catat Ulasan