Rabu, 27 November 2013

Ikan Masak Kicap Sweet Sour

Tergesa-gesa balik dari kerja, buka petri ais ada ikan goreng yang tak habis semalam dalam peti sejuk. Cik Mun sengaja masak ikan goreng lebih pada malam ahad dan simpan untuk masak pada hari isnin. Teringat juga dah lama rasanya tak buat ikan Ikan Masak Kicap Sweet Sour. Rasa berserat, masam dan manis daripada buah tomato, manis dari gula... memang umpph. Sudahnya, ikan 3 ekor tak cukup untuk sekeluarga. 2 orang anak dan ibu makan pun dah habis. En. Husben pulak, kena goreng taufu petak dan isi ikan je. Nasib baiklah kuahnya Cik Mun buat banyak. Boleh la tumpang makan jugak. Toksah kita cerita banyak-banyak, resepi seperti di bawah...


Bahan A

3 ekor ikan kembong
1 biji buah tomato kecil
3 sudu minyak untuk menumis
Garam dan sam jawa secukupnya


Bahan B

4 sudu besar kicap pekat
1/2 sudu makan sos tiram
1/2 sudu makan gula putih
1/2 sudu makan gula merah/perang (takde pun xpe)

Bahan C
Tumbuk/kisar halus semuanya

3 biji cili kering (boleh tambah jika suka pedas)
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
1/2 biji bawang besar

Cara-cara memasaknya:
  1. Gorengkan ikan tetap jangan garing sangat, ketepikan.
  2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan semua bahan tumbuk/blender hingga pecah minyak dan naik baunya.
  3. Masukkan ikan dan buah tomato yang dibelah 4.
  4. Perasakan dengan asam jawa dan garam.
  5. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Saiz hidangan adalah untuk 3 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan