Khamis, 28 November 2013

Ikan Masin Sweet Sour Pedas


Bahan-bahannya:

1 ekor Ikan masin isi sederhana besar (ada tulang sikit-sikit)
2 biji cili besar

1 biji bawang besar
Asam jawa secukupnya
sedikit perasa Ajinomoto
Minyak untuk menggoreng


Cara Memasaknya:

  1. Ikan masin direndam dan ditukar airnya 2-3 kali bagi membuang masin.
  2. Ikan masin digoreng, ketepikan.
  3. Menggunakan minyak yang sama, goreng bawang besar (dipotong bulat) dan cili besar (dipotong serong) hingga kelayuan. Masukkan ikan masin, perahan air asam jawa dan perasa ajinomoto.
  4. Rasa dan tambahkan apa yang perlu. Tapi jangan ditambah garam kerana setelah lama dibiarkan, rasa masin sendiri akan diterbitkan oleh ikan masin.
  5. Angkat dan hidangkan bersama dengan nai panas dan ulam-ulaman segar.
  6. Saiz hidangan untuk 4 orang.

Cara terbaik masak:
Gunakan api kecil dan masak lama sedikit dengan api kecil hingga ikan masin habis mengeluarkan masinnya. Setelah itu, barulah adjust rasa masam asam jawa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan