Isnin, 27 April 2015

Pizza Pau Mini Rendang Banyak Cheese


 Gambar 1 : Pizza mini siap dimasak.
 Gambar 2 : Pizza yang siap di letak filling/inti.


Dalam kesibukan hari minggu menyediakan juadah wajib (pada takrifan Cik Mun ialah juada pada makan tengah hari dan malam- sebab waktu yang lain ada yang beli je...) pada hujung minggu, kena lah jugak melayan tekak anak-anak yang nak beropmputeh, makan cheese berbagai ni.

Dah lama tak buat pizza, makannya terasa-rasa je tekak ni nak makan.  Bila buat sendiri, segala benda mak nenek filling./inti yang sedap tu taruk kasi banyak-banyak atas pizza tu. Tak cukup lagi? Kasi cincah dalam lain piring pulak. Puas hati... biar badan naik bagai dipam pam....


 Gambar 3 : Pizza dan cheese sebanyak-banyak-banyaknye..........
muhahaha....
Kalau nak jadikan Pizza ni satu realiti untuk kunyahan, meh buat sendiri. Kalau tak nak buat, boleh beli je.. hahaha

Resepi dan bahan-bahan seeprti di bawah.Checkidaout


Bahan-bahannya membuat doh:

250 gm tepung gandum
2 biji kentng saiz sederhana besar.
1 sudu makan margerin
1 sudu makan gula putih*
1 sudu teh garam*
1 sudu makan yis/mauripan*
40 ml air suam*

 Semua bahan bertanda * dibancuh bersama-sama dan dibiarkan anggaran 4-8 minit hingga kembang.
Bahan-bahan filling:
  1. Rendang ayam (boleh rujuk entry Cik Mun yang ni...http://cikmooon.blogspot.com/2013/09/rendang-ayam-ala-ala-satay.html @ apa-apa je filling yang disukai tekak korang... 
  2. Sosej pun boleh campak jugak
  3. Nak pedas boleh kasi tambah sos cili lagi...
  4. Apa-apa je lagi yang korang suka pun boleh humban..
Cara-cara memasakknya:
  1. Kentang yang dikupas kulitnya direbus hingga empuk dengan secubit garam dan dilenyekkan. Ketepikan.
  2. Semua bahan doh dicampurkan bersama dengan bahan yang dibancuh dan diuli hingga tidak melekit. Jika air susu tidak mencukupi, masukkan air biasa yang agak suam-suam kuku tu.
  3. Rehatkan 45 minit-1 jam hingga doh naik hingga 2 kali ganda dari saiz asal. (Tutup dengan `kitchen towel' bersih yang lembap untuk elakkan bahagian atasnya kering).
  4. Setelah naik 2 kali ganda (anggaran masa 30-45 minit) kukus dalam periuk pengukus hingga masak. Anggaran mengukus masa 40 minit/bergantung kepada ketebalan/sebesar mana bentuk pizza pau yang dibuat.
  5. Setelah masak, sejukkan sedikit dahulu sebelum pizza pau ini dipotong secara datar pada bahagian tengahnya. 
  6. Sapukan mayonise, letakkan inti rendang/apa-apa saja inti yang disukai.
  7. Sudahi dengan taburan cheese yang banyak dan taburan serbuk oregano di atasnya.
  8. Kukus sekali lagi hingga cheese cair.
  9. Angkat dan hidangkan bersama air kopi/bekarbonat. Sure rasa macam makan kat pizza restoren je...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan