Rabu, 29 April 2015

Pengat Ubi Keledek Sama Sagoo

 Gambar pengat yang siap dimasak. Sagoonya tak nampak sebab cik Mun letak sikit sangat. Dh Tenggelam ke dalam kuahnya.


Berhari minggu di rumah tak sah kalau tak buat sesuatu untuk menghilangkan kebosanan. Kali ni `entry' pasal Pengat Ubi Kayu Bersagoo yang Cik Mun buat petang Ahad yang lalu..Permintaan daripada husband yang teringin nak makan katanya. Dapat la dua mangkuk. itu pun ambil masa nak habis.

Yang ada dalam gambar ni pun sebab Cik Mun bawak bekal ke pejabat. Habis jugak le. Lagi pun, antara lain pengat ni lambat habis ialah sebab banyak lagi makanan yang lain pada Hari Ahad tu. Biasa la, yang masak tu masak, yang beli pun beli jugak. Dah tak tahu yang mana satu nak makan. Kalau sesapa yang nak try buat, resepi dan cara-cara membuatnya seperti di bawah ni.

Bahan-bahannya:

1  biji / (250 gm) ubi keledek, dibuang kulit dan dipotong dadu selebar 1 inci
1 sudu gula merah
1 sudu biji sagu, direndam sekejap
150ml santan (pati)
garam secukup rasa
gula pasir secukup rasa

aun pandan

 

Cara-caranya

  1. Didalam periuk rebus keledek bersama air secukupnya sehingga empuk.
  2. Masukkan pula biji sagu, gulamerah, gula pasir dan garam secukup rasa.
  3. Bila telah mendidih dan gula merah telah larut, masukkan santan serta daun pandan dan kacau sehingga ia mendidih sedikit dan padamkan api. Rasa cukup tak gulanya. Sedia untuk dihidang. 

Saiz hidangan : 2 orang makan.
Cik Mun suka makan lepas sejuk-sejuk lepas bawak keluar dari peti ais. Macam puding pun ada. Hohhoho...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan