Ahad, 19 April 2015

Asam Pedas Ikan Temenung Sardin

 Gambar 1 : Asam Pedas Ikan Temenung Sardin 
kegemaran suamiku...


Dua tiga minggu ni rasa nak makan benda yang `simple-simple' je. Kalau masak pun nak yang `simple simple' jugak. ha, memang kena la dengan masakan Asam Pedas Ikan Temenung Sardin ni. Dah ada ikan sebagai sumber proteinnya dan sayur bendi. Lengkap. Tak payah nak masak sampai 2 tiga lauk. Tapi.. kena stanby juga untuk anak-anak karang, goreng telur/ayam je la..sebab mereka kurang makan ikan.   

Tak yah celoteh panjang-panjang, kalaun ak tahu resepi dan bahan-bahan seperti di bawah ni.


Bahan-bahannya:
 

4 ekor ikan temenung sardin
3/4 camca besar pes asam jawa
1 kuntum bunga kantan, belah 2
1 batan serai (dititik)
1 genggam ikan bilis

4 sudu makan cili kisar
8 biji bendi
1 biji buah tomato (belah 4)
Garam secukup rasa 

1/2 sudu makan gula
Perasa (optional)
Air secukupnya

Bahan-bahan tumbuk halus
 

1 camca teh lada hitam
1 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang merah
1/4 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan




Cara memasaknya:

  1. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 4 sudu makan). Tumis serai dan bahan-bahan tumbuk hingga garing/harum baunya. 
  2. Tambah cili kisar, kacau dan masak hingga naik minyak. Kacau sentiasa. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata lagi.
  3. Tuang air secukupnya (sebanyak mana kuah dikehendaki), kacau dan biar mendidih. Masukkan bunga kantan dan bendi. Tunggu hingga agak empuk dan masukkan ikan temenung sardin.
  4. Masukkan garam dan perasa hingga cukup rasa. Masukkan juga sedikit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, ulam-ulaman dan keropok goreng.

Saiz hidangan : 4 orang makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan