Jumaat, 3 April 2015

Kerepek Ubi Pedas `Sweet-sweet Sour'

 Gambar 1 : Kalau Cik Mun makan sorang pun tak cukup.

Bahan-bahannya

1 biji ubi kayu besar (+/-1 kg)
15-20 biji cili kering*
2 biji bawang besar*
3 biji bawang kecil*
6 sudu gula
1 sudu gula merah
garam secukupnya
1 keping asam keping

Semua bahan bertanda * hendaklah diblender hingga hancur.


Cara-cara Memasaknya:
  1. Kupaskan ubi kayu, basuh dan toskan hingga kering airnya.
  2. Gunakan penyagat, sagat nipis ubi kayu. 
  3. Gorengkan hingga rangup/kekuningan ubi kayu tersebut. Angkat dan ketepikan.

 Gambar 1 : Bahan basahnya: ubi kayu


Gambar 2 : ubi kayu siap dikupas



Gambar 4 : Jangan letak terlalu banyak hirisan ubi. Kasi ngam ngam je...      
                                            
          
Gambar 5 : Ubi goreng pon sodap!     

 Gambar 3:  Kasi kuah salut pedas `sweet sweet sour'!

  1. Dalam kuali yang lain, panaskan minyak. Tumis semua bahan blender hingga pecah minyak.
  2. Masukkan asam keping, gula, garam dan gula merah. Kacau selalu bagi mengelakkanya hangit di dasar.
  3. Masukkan ubi yang telah digoreng dan sebatikan dengan kuah cili.
  4. Angkat dan sedia dihidangkan.
Saiz hidangan : 6 orang makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan