Ahad, 24 Februari 2013

Puding pelangi

PUDING PELANGI

Bestnye kalaubalik je kerja petang-petang ada je benda-benda yang sejuk yang boleh dimakan. Sekaligus mengenyangkan. Nah, kat bawah ni Cik Mun kasik satu resepi yang kita boleh buat pada malam sebelumnya dan keesokannya boleh terus je makan lepas balik kerja.

Bahan-bahan:

  1. Roti gardenia (putih) 4 keping.
  2. 1 cawan susu cair
  3. 1/2 cawan susu pekat manis
  4. 1/2 cawan gula
  5. 2 jenis pewarna (hijau, kuning dan merah)
  6. 2 biji telur
  7. esen vanila
  8. 10 gram serbuk agar-agar  
  9. 2 sudu besar butter 

    Cara-cara membuatnya:
  1. Sediakan periuk yang mengandungi 2 cawan air yang dicampurkan dengan agar-agar. tunggu hingaa mendidih.
  2. Pada masa menunggu air mendidih, sediakan blender yang didalammya mengandungi telur, roti, susu pekat dan susu cair serta sedikit air (anggaran 1/6 cawan) dan blender hingga hancur.
  3. Setelah air bersama agar-agar di dalam periuk mendidih , masukkan bahan blender. tunggu lagi hingga mendidih sekali lagi.
  4. Angkat dan asingkan sama rata untuk diletakkan dengan 3 warna yang berbeza. 
  5. Tuang berselang seli sehingga timbul warna pelangi.
  6. Tunggu hingga sejuk sebelum diletakkan ke dalam peti ais, sebelum dipotong dan dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan