Isnin, 25 Februari 2013

Lala Sweet Sour





Cik Mun suka memasak. `Especially' untuk suami dan anak-anak. ni masakan yang Cik Mun buat pada hari Sabtu yang lepas. Seronok tengok anak-anak dan suami makan sampai licin habis. Cik Mun pun tak sempat nak makan. Tapi rasa puas hati sangat. 

Bahan-bahan

  1. 1 kg lala
  2. Seinci halia
  3. Sesudu teh serbuk kunyit
  4. Sebiji ubi kentang
  5. 10-12 tangkai cili kering (ikut pedas yang dikehendaki)
  6. 3 biji Bawang Putih
  7. Sebiji bawang besar
  8. Gula putih, gula merah, garam dan asam jawa secukup rasa.
  9. Daun kunyit.

Cara memasak

  1. Tumiskan bawang merah dan halia sehingga naik baunya.
  2. Setelah itu Cili kering, bawang putih dan bawang besar di `blender' bersama sedikit air. Masukkan pula kentang yang dipotong dadu kecil
  3. Setelah itu, masukkan lala yang telah dibersihkan bersama dengan daun kunyit.
  4. Kaup dan balikkan dengan kerap agar semua lala ini masak dengan sempurna.
  5. Siap untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan