Ahad, 24 Februari 2013

Tomyam Ayam & `Fishcake'



Balik kerja terkecoh-kecoh. Tapi inilah hasilnya setelah kerja merebus selesai. Tomyam ni sesuai makan dengan telur dadar Sesuai untuk hidangan 4 orang. Simple dan sedap. Anak2 sangat suka makan.





Bahan-bahannya

1.     250 gram ayam (dipotong kecil-kecil)
2.     1 keping` fish cake'
3.    
1 biji Kiub ayam & 1 biji kiub tomyam
4.    
Cili padi (sebanyak mana pedas yang dikehendaki)
5.     Gula dan garam secukupnya
6.     Sedikit Asam keping/asam limau sekeping
7.     Sedikit Sedikit kubis
8.     Sedikit Carot
9.     150 gram Cendawan tiram
10.   Sedikit Daun sup
11.   Sedikit Daun bawang
12.   Sebatang serai dititik
13.   Sebiji buah tomato
14.   1 labu bawang besar
15.   3 ulas bawang putih 

16.   Daun limau purut
Cara-cara membuatnya:


1. Masukkan air dalam periuk dan tunggu hingga mendidih. Masukkan serai dan bawang 

    sehingga naik bau. Semua sayur dibersihkan dan dipotong dan dimasukkan ke dalam   
    periuk dengan didahului dengan sayur yang paling keras dahulu.

2. Perasakan dengan garam, gula dan asam.

3. Tunggu sehingga sayur dan ayam empuk/masak

4. Angkat dan hidangkan.


Petua:

1. Telur dadar yang cantik kalau nak bagi betul-betul kembang dan lembut, kena guna banyak minyak.

2. Jangan campurkan makanan laut dan darat sekaligus untuk mengelakkan sakit perut (Contohnya udang dicampur bersama dengan ayam). Ini sunnah dan pesan nabi. Walla hu Alam...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan