Ahad, 24 Februari 2013

AYAM PANGGANG ADABI




Ayam panggang adabi yang dipanggang menggunakan pemanggang ajaib ikan.



AYAM  PANGGANG ADABI 


Inilah hasilnya. Cik Mun yang baru balik dari kerja pun boleh masak sebab ambil je ayam tu, panggang dan biarkan tak payah nak tengok. Anggaran masa membakar Cuma 10 minit je menggunakan Pemanggang Ajaib Ikan. Resepi ni Cik Mun cuba bila suami Cik Mun yang ajarkan.



Bahan-bahannya

1.       Ayam ½ ekor
      2.     Paket perencah nasi goreng  adabi 
      3.       Daun bawang
      4.       Bawang besar
      5.       Sebatang carot
      6.     Cili blender (optional kalau nak pedas lagi)




Cara-cara membuatnya:

1.       Ayam  dibersihkan dan diperap dengan perencah nasi goreng  adabi. Seelok-eloknya 
        diperap semalamam di letakkan di dalam bekas dan disimpan di bahagian simpanan 
        biasa di dalam peti ais.

2.   Ayam kemudiannya dipanggang bersama-sama dengan carot dan bawang besar yang 
      dipotong bulat menggunakan pemanggang yang berpenutup sehingga ianya masak.

      (Cik Mun menggunakan Pemanggang Ajaib Ikan. Tapi kalau nak panggang menggunakan 
      bara/kayu biasa pun boleh juga...)




Petua:

1. Basuh ayam dengan menggunakan tepung (apa-apa jenis) bagi menghilangkan lendir pada 
    ayam.

2. Jika tidak cukup  nasi goreng  adabi untuk memerap ayam,  bolehlah `adjust’ masakan 
     dengan mencampurkan garam, cili dan sos tiram ke dalam perapan untuk lebih rasa.
l

Tiada ulasan:

Catat Ulasan