Rabu, 6 Februari 2013

Masak tempek cik mun

TEMPEK CIK MUN

Bahan2
  1. Tepung gandum.
  2. Telur
  3. Air secukupnya
  4. Garam
  5. Susu tepung
  6. Gula
  7. Minyak sapi

Cara Membuat:

  1. Dalam satu bekas, satukan semua barang2 mengikut kelikatan yang dikehendaki.
  2. Sediakan kuali biasa dan letakkan sedikit minyak sapi.
  3. Masak diatas kuali biasa dan terbalikkan bila masak untuk memasakkan yang sebelah atas.
  4. Lepas dah masak, hidangkan bersama dengan `leftover'/lebihan kari.
Petua:

Cik mooon gunakan susu tepung nespray biasa je. Bagus untuk kekuatan tulang dan gigi sbb susu ada banyak kalsium.
Kalau xde susu tepung, guna je susu sejat.
Kalu nak banyak serat, boleh juga masukkan oat.

2 ulasan: