Ahad, 17 Mac 2013

Udang Masak `Sweet Sour'


 Udang oh udang! Macam best je kalau masak `sweet sour'. Meh le masak. Kalau tak bertambah nasi sepinggan dua, jangan kata udang `sweet sour' Cik Mun  (masuk bakul angkat sendiri).


Bahan-Bahan:
  1. 300 gm udang sederhana besar
  2. 10-12 biji cili kering*
  3. 1 biji bawang besar*
  4. 2 ulas bawang putih*
  5. Sesudu besar gula putih*
  6. 1/2 sudu besar gula merah*
  7. 1/3 cawan minyak untuk menumis.
 Semua bahan bertanda * dikisar bersama-sama.


Cara-cara memasaknya:
  1. Bahan kisar ditumis dengan minyak hingga naik bau atau hingga benar-banar kering.
  2. Udang dimasukkan dan diperasakan dengan garam.
  3. Angkat dan hidangkan bersama dengan nasi putih.
Siz hidangan adalah untuk 4 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan