Jumaat, 15 Mac 2013

Rendang Daging dan Kacang Pin

Bapak mentua semalam sakit perut sebab makan lauk yang dibeli. kesian. Malam bila balik kerja dia dah kasik 1sign'. Teringin nak makan rendang kacang pin katanya.` Buat Sabtu ni ye Muna...'. Padahal baru hari Rabu. Cik Mun dah paham. Kalau dia x surauh pun Cik Mun akan buat. Sian dia makan lauk beli sampai sakit-sakit. Mula la bersemangat nak masak je hari-hari sebelum pergi kerja ni. Kepada sesapa jua yang nak ambil hati mak mentua ke, baapk mentua ke... meh try cuba resepi kat bawah ni.


BAHAN-BAHAN:
  1. 250 gram daging
  2. 250 gram kacang pin
  3. Sebatang serai*
  4. Seinci halia*
  5. Seinci lengkuas*
  6. 4 sudu besar cili kering*
  7. 1 labu  bawang besar*
  8. 2 biji bawang kecil*
  9. 2 ulas bawang putih*
  10. 1/2 sudu besar lada hitam*
  11. 4 sudu besar kerisik*
  12. 2 sudu teh serbuk kunyit*
  13. 250 ml pati santan*
  14. Garam dan gula secukup rasa
  15.  1 batang kulit kayu manis
  16. Sehelai daun kunyit muda
  17. Asam jawa
 Bahan-bahan yang bertanda * diblender bersama-sama.


BAHAN-BAHAN:
  1. Masukkan semua bahan blender di dalam kuali dan rebuskan bersama daging hingga lembut.
  2. Setelah daging agak lembut, masukkan kacang pin dan santan pekat, perasakan dengan garam dan asam jawa dengan secukupnya.
  3. Akhir sekali, masukkan daun kunyit muda yang diracik halus, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
  4. Saiz hidangan adalah untuk 6 orang.
Tips:   Kalau tidak ada daun kunyit, boleh juga digantikan dengan daun limau purut. Cik Mun sendiri lebih sukakan daun limau purut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan