Sabtu, 9 Mac 2013

Ayam Masak Kicap

Cuti-cuti minggu ni Cik Moon buntu nak masak pe tengah hari.Teringat Iskandar suka makan ayam. 
pape pun masak ayam tu mesti habis, janji jangan pedas je... 
Ni lah hasilnya setelah Cik Moon penat lelah di dapur. Ahaks!


BAHAN-BAHAN
  1. 1/2 ekor ayam (dipotong 6)
  2. Kicap manis
  3. Kulit kayu manis
  4. 4 inci caret
  5. 2 sudu besar cili*
  6. 1 biji Bawang besar*
  7. 1 Biji buah tomato*
  8. 1 Bawang kecil*
  9. Bawang putih*
  10. Daun bawang 
  11. Daun sup
  12. Cili besar
Perhatiah : Semua bahan yang bertanda * diblender bersama-sama.


CARA MEMASAK
  1. Semua bahan blender ditumis dengan sedikit minyak bersama dengan halia dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
  2. Seterusnya masukkan kicap, caret yang dipotong bulat dan diikuti dengan ayam.
  3. Tunggu hingga mendidih.
  4. Setelah ayam dan caret empuk, angkat dan hidangkan setelah dihias dengan daun bawang,, daun sup dan cili besar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan