Khamis, 21 Mac 2013

Pizza Cendawan Cik Mun

 Sebelum dimasak, so, masih belum terusik lagi la.
 Lagi banyak cheese lagi sedap.

Setelah dimasak. Tak Menyempat menyempat nak tangkap gambar dah hampir habis. 
Ini menunjukkan betapa hebatnyar pizza Cik Mun. Suami pun makan sambil puji sedap. Bangga jap jadik suri rumah weekdays ni.



CARA-CARA MEBUAT INTI 

Bahan-bahan:
  1. 1 tin (360 gm) sos spageti jenama kimbal (perisa cendawan)
  2. 1 labu bawang besar
  3. 500 gm isi dada ayam
  4. 1 paket sausage ayam
  5. 5-6 tangkai cili kering*
  6. 1/2  labu bawang besar* 
  7. 1/3 cawan minyak masak.
 Bahan-bahan bertanda * dikisar/ditumbuk bersama-sama
Jangan tanya mana cendawan. Memang tak dapat cik mun carik. Alamaklumlah duduk kat kawasan terpencil sikit...PAKAI PERISA CENDAWAN YANG KAT DALAM TIN JE LAH...

Cara-cara membuatnya:
  1. Tumiskan bawang besar yang dipotong dadu hingga naik bau.
  2. Masukkan paste yang ditumbuk/diblender hingga pecah minyak.
  3. Tuangkan sos spageti, masukkan awam dan sausage ayam yang dipotong dadu.
  4. Perasakan dengan garam dan tunggu hingga mendidih.

CARA-CARA MEMBUAT DOH

Bahan-bahan:
  1. 500 gm tepung gandum
  2. 2 biji telur gred A
  3. 2 sudu besar margerin
  4. 1 1/2 sudu teh garam
  5. 2 sudu besar lemak sayuran
  6. 1 sudu besar gula
  7. 5 gm mauripan
  8. 20 ml susu sejat
  9. 20 ml air
  10. 9 keping cheese
  11. Mayonese
  12. Daun oregano kering

Cara-cara membuatnya:
  1. Satukan semua bahan di dalam satu bekas dan uli hingga sebati.
  2. Biarkan selama lebih kurang 1/2 jam hingga 1 jam. Tutup dengan kain lembab hingga adunan kembang hingga 2 kali ganda. 
  3. Setelah itu, ratakan adunan mengikut acuan pembakar dan rehatkan 10-15 minit.
  4. Bila doh sudah berehat, cucuk-cucukkan dengan garpu untuk membuang udara berlebihan ketika membakar. Sapukan mayonese di permukaan adunan, letakkan inti, susunkan cheese dan sudahi dengan taburan daun oregano kering.
  5. Siap dibakar menggunakan api sederhana antara 10-15 minit. (Cik Mun menggunakan pemanggang ajaib ikan)
  6. Setelah masak, boleh dimakan dengan sos sekiranya mahu lebih pedas.
  7. Untu adunan ini, boleh buat hingga 3 biji dengan boleh dimakan hingga kenyang oleh 6  orang. 
  8. Ha ha hah ah ...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan