Rabu, 20 Mac 2013

Mee jawa ala Cik Mun


Petang-petang cam gini lapar rasanya. Bapak mentua boleh makan mee je sebab keras sikit. Kue tiaw dan bihun dia tak suka sangat sebab tekaknya dah rosak akibat pembedahan dulu dan sebabkan dia asyik terbatuk kalau makan. Alang-alang kacang tanah dan udang kering masih berbaki, Cik Mun buat je lah mee jawa. Yang lain-lain tu memang Cik Mun ada simpan stok dalam peti ais. so, xder masalah...


Bahan-bahan
  1. 1 paket mee kuning
  2. 200 gm kacang tanah
  3. 200 gm daging
  4. 1/2 sudu gula merah
  5. 1 sudu gula putih
  6. 1 sudu garam/secukupnya
  7. 10-15 tangkai cili kering*
  8. 1 labu bawang besar*
  9. 3 ulas bawang merah kecil*
  10. 3 ulas bawang putih*
  11. 100 gm udang kering*
  12. Ubi kentang* direbus dahulu sebelum dikisar
Bahan bertanda * dikisar bersama-sama.


Bahan-bahan hiasan
  1. Sawi bunga dicelur
  2. Sedikit Taugeh dicelur
  3. 4 biji Telu direbus hingga masak
  4. 4 keping Taufu digoreng garing
  5. 4-5 tangkai cili besar dipotong


Cara memasak kuah:

  1. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
  2. Masukkan air secukupnya untuk dijadikan kuah. 
  3. Setelah mendidih, masukkan kacang tanah dan daging. Tunggu hingga daging empuk. Perasakan dengan garam, gula
  4. Setelah daging empuk, angkat dan hidangkan dengan mee yang telah dicelur. Susunkan bahan-bahan hiasan.
  5. Suap untuk dimakan. Saiz hidangan adalah untuk 8 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan