Isnin, 26 Mei 2014

Ayam Masak Lada Hitam Bercendawan Butang


Resepi ni Cik Mun dah penah buat banayk kali. Tapi nak masukkan dalam blog jugak.  Sebabnya Cik Mun suka dan memang nak jadikan blog ni sebagai rujukan Cik Mun sendiri. Bila hati dok sedih-sedih atau tension buat kerja lat ofis, bukak blog kejap dan semua tension Cik Mun akan hilang.

Kepada ibu-ibu dan iateri-isteri di luar sana yang bekerja tu, resepi ni simple dan senang nak disediakan. Cik Mun hanya menngunakan bahan yang Cik Mun kira wajib ada dalam peti ais setiap rumah. Ok lah, resepi dan bahan-bahan seperti di bawah...


Bahan-bahannya:
250gm ayam dipotong kecil-kecil (beserta tulang)
8-10 kuntum cendawan butang kering (rendam dengan air suam hingga kembang dan toskan)
1/2 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan tepung jagung
1/2 biji kiub ayam (optional)
1/2 inci halia - potong kasar
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih.*
Bahan bertanda * dicincang halus.
Cara Memasaknya:
  1.  Dengan menngunakan sedikit minyak, tumis semua bahan yang dicincang bersama dengan halia dan tunggu hingga garing dan naik baunya.
  2. Masukkan cendawan butang, lada hitam dan air bancuhan tepung jagung. Tunggu hingga cendawan empuk. Air yang dimasukkan bergantung kepada jumlah kuah yang disukai.
  3. Akhir sekali, masukkan ayam, garam dan kiub ayam. Tunggu 4-5 minit hingga ayam empuk.
Saiz hidangan adalah untuk 3 orang makan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan