Jumaat, 23 Mei 2014

Gulai Tempoyak Ikan Baung

Ikan baung  ni merupakan antara ikan sungai kegemaran Cik Mun dan anak-anak. Ikan ini masih lagi segar kerana husband Cik Mun mancing di Sungai Perak pada malam sebelumnya. Bila keesokan pagi, Cik Mun terus siang dan buat masakan ni untuk makan tengah hari kami sekeluarga.
 
Selain dari masak gulai tempoyak, ikan baung ni juga boleh dibuat masak lemak, masak taucoo, masak sweet sour dan macam-macam lagi. Untuk masakan yang Cik Mun sebutkan tu, kenalah baca Blog Cik Mun lagi untuk tunggu husband Cik Mun dapat Ikan Baung, barulah ada je projek dapur yang Cik Mun hasilkan.

Kepada sesiapa yang nak mencuba, resepi dan bahan-bahannya adalah seperti di bawah ini...


Bahan-bahannya:

1 ekor ikan baung (300gm)
2 sudu makan tempoyak
1 tangkai daun kesom
2 sudu teh serbuk kunyit
1 batang serai (dititik)*
2 biji cili padi (jika suka pedas boleh tambah lagi)*
¼ sudu teh belacan*
2 biji nawang merah*
1 ulas bawang putih*

Cara-cara memasaknya:
  1. Dalam satu bekas, satukan bahan kecuali ikan.
  2. Tunggu hingga mendidih dan masukkan ikan.
  3. Perasakan dengan garam secukupnya.
  4. Angkat ddan hidangkan dengan nasi panas beserta ulam-ulaman mentah.

Saiz hidangan untuk 2 orang.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan