Sabtu, 13 Jun 2015

Pulut Kacau Sama Harum Manis

 Gambar 1 : Dah lama teringin nak makan

Gambar 2 : Harum manis yang menggoda

Sekarang ni kat tempat Cik Mun dok femes pasal mempelam harum manis. Ada keluar kat paper beritanya ada pemilik kebun harum manis yang duduk kat perlis tu sanggup menggaji pengawal untuk jaga harum manis ni. Terasa nak tahu juga apa yang hebat sangat harum manis ni sampai menjadi sebutan, sampai kan harganya mencecah RM23.00 sekilo.

Buah ni mr. Husband yang beli dari ofismatenya. Punya la nak menggalakkan beli, sampai satu ofisnya disuruh ambil dulu. Dah gaji baru bayar. Husband pun terpengarauh jugak la. Dah ramai membernya yang order, dia pun order la jugak.

Tapi memang patut lah menjadi sebutan. bila masa dok kupas kulit pun, wangi harum je bau buahnya. Husband beli 3 biji je, dalam sekilo lebih beratnya. Anak tak suka makan. Kami dua beranak je yang tibai. Dalam pasa tu, Cik Mun buat jugak le pulut kacau untuk lepas hajat nak makan harum manis sama pulut. 

Pada sesiapa yang nak tahu resepi dan cara memasaknya seperti di bawah ni.


Bahan-bahannya:

250gm beras pulut
200ml santan pekat
1 sudu teh garam
1 sudu gula putih
3 biji / 1.5kg.  mempelam harum manis

Cara memasaknya
  1. Beras pulut direndam dengan air suam selama 1 jam
  2. Campurkan santan, beras pulut, gula dan garam dalam satu bekas.
  3. Kukuskan campuran tersebut selama 45 minit hingga 1 jam dengan ianya dikacau/diadukkan sekali sekala bagi memastikan semua campuran sekata/sebati. 
  4. Jika kurang masak/mentah, teruskan mengukus hingga beras betul-betul masak. 
  5. Angkat dan hidangkan dengan mempelam harum manis yang telah dikupas.
Saiz hidangan untuk 4 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan