Khamis, 11 Jun 2015

Puding Karamel Gula Hangus Beroti


 Gambar 1 : Pinggan ni masa makan kat rumah.

 Gambar 2 : Rasanya lemak-lemak manis gitu.

Gambar 3 : Sebab banyak jugak yang dapat, sempat la bawak
ke pejabat dan makan dengan kengkawan.


Gambar ni dah lama terperuk. Baru sekarang nak `update' gara-gara sibuk memanjang dengan tugasan yang boss beri. `Anyway', kali ni nak kongsi pasal Puding Karamel Gula Hangus Beroti. Anak kedua Cik Mun suka sangat makan puding ni. Boleh kenyang juga. Pulak tu bila makan `time' puding ni sejuk. Lagi la laris je. Pada sesapa yang nak cuba, resepi dan cara buatnya seperti di bawah ni ye!


Bahan-bahan

1 sudu serbuk agar-agar
200ml air (lebih kurang 1 cawan)
3 sudu susu pekat
2 sudu milo
2 keping roti (Cik Mun gunakan roti gardenia)
1 biji telur gred C
1 sudu margerin
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu gula putih*
50ml air panas*

* Bahan-bahan untuk buat gula hangus

Cara Memasaknya:

  1. Masak gula di atas api hingga perang (manandakannya hangus, tapi jangan ter'over hangus), dan masukkan air panas. Ketepikan.
  2. Masukkan susu, telur, roti dan air ke dalam blender dan kisar hingga halus. ketepikan.
  3. Dalam satu bekas, masukkan bahan kisar, serbuk agar-agar, margerin dan esen vanila. Masak hingga mendidih.
  4. Dalam bekas/acuan yang dikehendaki, tuang adunan dan biarkan hingga sejuk sebelum dimasukkan ke dalam peti ais. 
  5. Bila dah sejuk, taburkan dengan milo di atasnya dan masukkan ke dalam perti sejuk. 

Saiz hidangan untuk 4 orang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan