Jumaat, 13 Februari 2015

Ikan Lampam Masak Lemak Kuning Sama Timun

Tak sempat Cik Mun nak hidang dalam pinggan/mangkuk cantik berbagai. Ini je yang mampu di snap. Tapi habis jugak memakannya....


Cik Mun masa memasak hidangan ni untuk makan malam untuk keluarga terkenang balik masa zaman kanak-kanak Cik Mun yang dibesarkan dengan suasana kampung.

Ayah akan pergi kerja...tanpa meninggalkan sikit wang pun (sebab kami keluarga susah dan wang yang ada cukup-cukup untuk belanja duit minyak dan lain-lain keperluan penting sahaja). Makanya, abang-abang lelaki akan turun ke sungai menagkap ikan. Ikan yang dapat pulak memang amat besar, kalau nak makan senang je sebab tulang yang perlu dikeluarkan/disiang masa makan tu mudah nampak dan senang dikeluarkan.





Ini adalah antara jenis hidangan yang akan dimasak ibu, selain daripada itu, ada lagi masakan lain seperti ikan bakar cincah air asam dan ikan masak asam pedas. Yang `best'nya, mesti akan ada sambal kicap untuk dicincah oleh kami yang tak suka air asam tu...

Alhamdulillah! Walaupun kami sekeluarga seba kekurangan pada masa tu, sumber protein kami sekeluarga adalah daripada ikan-ikan air tawar sungai yang besar-besar. Yang mana kalau sekarang ni nak beli/makan, harganya di restoran boleh mencecah dari RM50-80 ringgit seekor.

Sedih pulak Cik Mun cerita pasal zaman ssah-susah dulu...Takpe lah, fokus balik... Kalau nak tray masak hidangan ni, bahan dan cara memasak seperti di bawah ni...


Bahan-bahan

1 ekor (+/-400gm) ikan lampam
2 sudu teh serbuk kunyit

1/2 biji timun (potong serong)
600ml pati santan
1 batang serai (dihiris nipis)*
4 biji cili padi (jika suka pedas boleh tambah lagi)*
2 tangkai cili kering ( untuk warna kuah cantik & pedas lagi)*
1/2 sudu teh belacan*
3 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 hiris asam keping
Perasa (optional)

Bahan-bahan bertanda * ditumbuk halus/diblender.



Cara-cara memasaknya:

  1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan  yang bertanda *, asam keping  dan timun. Tunggu hingga timun empuk. 
  2. Masukkan ikan lampam dan santan. Sentiasa kacau untuk elakkan santan bergentel.
  3. Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.
  4. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas beserta lauk pauk lain.

 Saiz hidangan : 2 orang makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan