Rabu, 19 Februari 2014

Labu Air Tumis Sama Cendawan Tiram

Pejam celik pejam celik dah lama sangat rasanya Cik Mun peramkan resepi ni dalam draf. Hampir sebulan. Bizi je memanjang dengan tugas harian ditambah lagi dengan kesihatan yang kurang baik. Tapi hari ni ter `update' juga lah resepi ni di alam maya. Kepada sesiapa yang ingin mencuba, resepinya ringkas macam apa seadanya di dalam peti sejuk Cik Mun.


Bahan-bahannya
1/2 biji/ (400 gram) biji labu air
150 gram cendawan tiram
2 biji bawang kecil (mayang halus)
1 ulas bawang putih (mayang halus)
Minyak untuk menumis
Perasa (optional)
Garam secukupnya


Cara-cara memasaknya:
  1. Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga naik baunya/kekuningan.
  2. Masukkan labu air dan air secukupnya sebagai kuah. Biarkan seketika hingga labu air tersebut empuk.
  3. Masukkan cendawan tiram, perasakan dengan garam dan perasa.
  4. Sedia dihidangkan.

Saiz hidangan adalah untuk 3 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan