Selasa, 1 Oktober 2013

Sup Daging Menyihatkan



Cik Mun rasa malas nak masak sikit hari ni. Feel pulak rasa nak makan benda yang tidak pedas dan tidak berminyak. Apa lagi, masakan yang rebus-rebus sahajalah! Cik Mun masak yang paling simple. Tak payah nak tumis-tumis berbagai. Boleh letak semua bahan dan tinggalkan. Pergi mandi sekejap. Bila dah empuk semua bahan, tinggal perasakan dengan garam saja. Siap dan dah boleh makan. Resepinya adalah seperti di bawah ini.


Bahan-bahan Basah

100gm daging batang pinang
2  ketul kentang
4 inci karot
sedikit bunga kubis
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
1 ulas bawang putih*
3 biji bawang kecil merah*
1/2 inci halia*

Bahan bertanda * diketuk kasar

Bahan Rempah-ratusnya:


1 batang kayu manis (kecil/pendek)
1/2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1/4 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh jintan manis



Cara-cara Memasaknya:
  1. Didihkan air bersama bahan rempah dan semua bahan basah hingga empuk. (Jika mahukan sayur yang rangup, masukkan kemudian sedikit)
  2. Perasakan dengan garam dan hidangkan.
Saiz hidangan untuk 4 orang.


Tips mudah kerja : 
  1. Kalau nak senang gantikan semuanya bahan rempah ratus dengan sup bunjut. 
  2. Potong daging bertentangan dengan arah urat. Ini akan membuatkannya mudah empuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan