Jumaat, 20 Mac 2015

Ketam Masak Lemak Kuning Sama Rebung

 Gambar 1 :Tak sempat nak melawa. Snap dalam kuali je lah!

Gambar 2 :Walaupun gambar tak cantik, tetap kena makan sampai habis licin.


Berhujung minggu dengan keluarga sememangnya `best'. Timbul macam-macam idea nak masak. Terutama sekali benda yang susah nak jumpa kat kedai makan. Al-maklumlah, tempat yang Cik Mun duduk ni pekan kecil je... pilihan kedai makan tu tak banyak, menu masakan yang disediakan juga agak terhad. Balik-balik, kedai yang sama je... lauk pauk pun lebih kurang sama je...

Makanya... kalau hujung minggu tu mula lah nak masak yang bukan-bukan ikut selera tekak sendiri... Kali ni Cik Mun buat Masak Lemak Kuning Ketam Sama Rebung. Nak tahu resepi dan cara memasaknya, tengok kat bawah ni...


Bahan-bahannya:

4 ekor ketam / 500 gm (sederhana besar)
1 sudu teh serbuk kunyit
1 keping asam keping
200ml santan pekat
5 helai daun kesom.
1 batang rebung segar/jeruk
1 batang serai *
3 biji cili padi (kalau suka pedas boleh tambah lagi)*
2 biji bawang kecil*
1/4 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih* (tak nak letak pun ok...)
Garam secukup rasa.
Perasa (optional)

Bahan yang bertanda * diblender/ditumbuk hingga halus.



Cara-cara memasaknya:

  1. Celurkan rebung dengan air bergaram hingga empuk dan buang airnya. Kalau rebung tu rebung jeruk, tak perlu tambah garam lagi pada air rebusan tu.
  2. Dalam satu kuali, masukkan sedikit air (anggaran 1 cawan), bahan kisar, asam keping, serbuk kunyit dan daun kesom dan tunggu hingga mendidih.
  3. Masukkan ketam, santan, perasa dan garam. Kacau selalu bagi mengelakkan santan bergentel.
  4. Sedia dihidangkan, lagi `best' kalau dapat makan dengan sambal dan ulam-ulaman besera nasi panas....
 Saiz hidangan : 2 orang makan.

Tips : rebung dicelur terlebih dahulu untuk membuang rasa payau pada rebung tu...
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan