Sabtu, 4 Oktober 2014

Kuih Kasturi di waktu petang yang damai...

 Di petang yang damai ari tu, dah tak ingat petang bape haribulan. Cik Mun buat Kuih Kasturi ni. First time mencuba. Terima kasih kepada Resepi : HaSue@sue-hasue.blogspot.com, tuan punya resepi asal yang sudi kongsi resepi. Izin Cik Mun buat dan tunjuk dalam blog Cik Mun ye....

 Kerja membancuh adunan dan membentuk Cik Mun buat dengan gunakan gelas. Nak bagi nampak bulat punya pasal. Tapis ebelum tu, Cik Mun canai adunan guna kayu pencanai yang buat biskut tu. Ha ha ha...

 Dah bulat comey, celup la dalam adunan cam korang buat cucur goreng pisang tu...

 Goreng hingga keperangan.

Dah siap kalau banyak sangat, letak dalam bekal, bawak pegi pejabat makan dengan kawan2. Tapi `reheat' la dulu k...

Bahan2:
1 cawan kacang hijau
3/4 atau 1 cawan gula pasir (kemanisan bergantung kepada selera masing2)
1 sudu kecil garam
Air secukupnya untuk merebus kacang

Cara2 membuatnya:
  1. Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
  2. Apabila air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering (Kacau selalu apabila hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus)
  3. Setelah benar2 kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana.
  4. Apabila sudah mula kering, perlahankan api..dan kacau sentiasa.
  5. Untuk memastikan inti sudah masak-kacang yang dimasak tadi tidak lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang..memang senyap je (takde keluar bunyi plup2 dah kat adunan inti tu).
  6. Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk..
Bahan2 membuat adunan tepung:
1/2 cawan tepung gandum
1/3 sudu mkn marjerin
1 sudu kecil garam
secubit gula
1/2 cawan air
Sedikit pewarna kuning
Minyak secukupnya untun menggoreng-lebih kurang 2 cawan

Cara2:
  1. Dalam bekas,campurkan tepung,marjerin,garam,gula. Masukkan air dan kacau supaya adunan cepat sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning
  2. Panaskan minyak dalam kuali,celupkan inti yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.
 Saiz hidangan : 5 orang makan. Sorang boleh dapat 3 ketul (bergantung kepada besar/tebal mana kuih dibentuk.)
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan