Khamis, 2 Oktober 2014

Gulai Tempoyak Pucuk Ubi Sama Ikan Masin

Pernah dengar tak cerita zaman orang-orang dulu yang hidup susah semasa zaman berperang dengan komunis? Zaman yang mana orang hidup susah dan makan ubi kayu je... Pucuknya juga dimakan. Tapi zaman sekarang ni bukan orang yang susah je makan ubi kayu dan pucuknya. Kat restoran-restoran mewah pun ada sajian berasakan ubi kayu. 

Salah saru resepi berasaskan pokok ubi kayu yang jadi kegemaran Cik Mun ialah Gulai Tempoyak Pucuk Ubi Kayu. Makan pulak kena dengan petai dan sambal tempoyak lagi. Tambah lagi rasa `kick' nya. Tapi Cik Mun tak tahu lah kalau orang yang lain dari Anak Perak. Suka ke tak...

Kalau nak tahu bahan-bahan dan resepi, seperti kat bawah ni...



Bahan-bahan

Secekak pucuk ubi (rebus dan hiris kasar)
6 keping ikan masin
2 sudu makan tempoyak
2 sudu teh serbuk kunyit
1 batang serai*
2 biji cili padi (jika suka pedas boleh tambah lagi)* 
2 biji cili kering
¼ sudu teh belacan*
2 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*


Cara-cara memasaknya:

  1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan.
  2. Masak hingga mendidih dan perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.
  3. Angkat ddan hidangkan dengan nasi panas.
Saiz hidangan untuk 3 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan