Khamis, 24 Julai 2014

Tomyam Udang Bersayur Simple Sedap







Al cerita, di bulan Ramadan Tahun 2014 ni, Ramadan yang ke 26 baru la Cik Mun datang rasa rajin nak mengupdate blog yang dah bersawang ni.

Bukannya malas nak masak, tapi tak sempat nak `shooting' je. maklumla, badan penat dan lese seharian berpuasa, nak `shooting' berbagai lagi...Lain la kalau Cik Mun `full time housewife' kan?

Tu la yang blog ni sepi je tanpa `post-post' terbaru dari Cik Mun. 

Kalau dulu, selang sehari je Cik Muna kan `update' kan je. Tapi sekarang ni, dengan kesibukan tugas kat opis dan rumah buat Cik Mun lupa sebentar kat dunia blog ni. Sekadar membaca yang kawan-kawan punya je.. tapi lupa nak `update' yang sendiri punya.

Tapi terkejut jugak Cik Mun bila buka blog yang dah sebulan tak dijenguk ni, Cik Mun dapati ramai juga yang singgah di blog Cik Mun, ada juga pertambahan bilangan `blogger' yang join jadi member. Semangat Cik Mun timbul balik. terima kasih kepada semua yang sudi singgah dan sudi baca blog picisan yang tak seberapa ni...

Apa pun, tak ada yang kosong untuk hari ni, Cik Mun nak kongsi dengan semua, satu resepi yang biasa-biasa, tapi dibuat dengan penuh kasih sayang dan doa, untuk keluarga Cik Mun yang tersayang...


Bahan-bahan:

400gm udang
1 batang serai (dititik)
3 ulas bawang putih (dititik)
1 biji bawang besar sederhana kecil
1 biji kiub tomyam (Cik Mun guna Jenama Knorr)
½ biji kiub ayam (Jenama Knorr jugak)
80gm cendawan tiram (3-4 tangkai cendawan je)
2 inci caret
1 helai daun limau urut
1 keping asam keping
1 biji tomato
3 biji cili api (Cik Mun tak letak pun- sebab x suka pedas)


Cara-cara Memasaknya:

  1. Panaskan air dalam periuk, masukkan serai, bawang putih, bawang besar yang telah dipotong, bersama dengan kiub ayam, kuib tomyam dan asam kepig. Tunggu hingga caret sedikit empuk.
  2. Akhir sekali masukkan cendawan, garam dan daun limau purut.
  3. Sedia dihidangkan dengan telur dadar dan nasi panas.

Saiz hidangan untuk 4 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan