Khamis, 31 Mac 2016

Terung Bersambal


Teringin nak masak masakan sendiri. tapi tak nak susah-susah dan dok lelama kat dapur tu. Cik Mun suka pilih sayur yang sekaligus boleh terima dek otak sebaga ulam.

Sayur terung (sayur ke buah? - konpius) ni Cik Mun selalunya akan masak macam ni je. Cepat dan pantas. geng kan sayur ni dengan ikan goreng pun dah cukup. Boleh makan nasik bertambah sampai 2 pinggan.

Kalau nak tahu masakan yang simple sesape pun boleh buat, resepi ni cam kat bawah.


Bahan-bahannya:

1 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*
7-10 ekor ikan bilis*
1 sudu teh serbuk belacan*
5 tangkai cili kering (potong & rendam kasi lembut dulu)*
1 sudu sos ikan
1 sudu teh perasa (optional) 
2 sudu minyak / secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan yang bertanda * ditumbuk hingga hancur


Cara-cara Memasaknya:

  1. Goreng terung hingga kunig keemasan. Ketepikan.
  2. Tumiskan semua bahan tumbuk hingga naik bau dan garing.
  3. Perasakan dengan garam dan perasa. (Rasa dulu sebelum meletakkan garam kerana sos ikan dan ikan bilis banyak sumbang rasa masin. Jika masin dah rasa memadai, tak perlu letakkan garam dah).
  4. Tuang bahan tumisan di atas terung goreng tadi.
  5. Siap! 
Saiz hidangan : 2 orang makan.

1 ulasan:

  1. hari ni saya berbuka dengan teruung sambal .masakan bonda...:)

    BalasPadam