Ahad, 10 Mei 2015

Ketupat Di Hari Raya Haji

`Entry' kali ni nak cerita pasal masakan Cik Mun yang dah lama ceritanya, tapi baru nak tulis. Pasal kunjungan adik perempuan bongsu Cik Mun , Munirah yang datang ke rumah nak raikan Hari Raya Haji pada tahun lepas (Tahun 2014). Kami berdua berpakat buat ketupat palas. Sementara husband pulak buat lemang.

Masa buat ketupat ni, sedih dan gembira pun ada. Sedih sebab kalau dulu, (masa ada arwah mak dan arwah ayah), mereka yang selalu buat ketupat ni. Tapi sekarang ni kalau nak makan, kena la memandai kami buat sendiri. Alhamdulillah, berkat Cik Mun selalu tolong mak kat dapur, tahu jugak la serba sedikit nak buat juadah-juadah raya sebegini bila adik beradik, suami atau tetamu nak nak beraya tu nak makan ketupat.

Gembira tu pulak, pasal dapat Cik Mun berkumpul dengan adik perempuan bongsu ni walaupun hanay kami berdua (sebab yang lain masing-masing tak balik sebab tak dapat cuti kerja), kiranya Cik Mun ni pengubat duka kepada adik yang bujang ni. Isk isk isk!

Kalau nak tahu, tengok gambar dulu ek. Resepi, cara membuat dan bahan-bahannya seperti di bawah ye...


Gambar 1 : Santan kelapa

Gambar 2 : Pulut yang telah ditanak 1/2 masak

Gambar 3 :  Daun palas yang telah dibuka/dibentuk ketupat.

Gambar 4 : Model ketupat ber`interframe' 
Adik dan Cik Ah

Bahan-bahan : 4 cawan beras pulut dicuci bersih dan rendam selama 1 jam. Toskan. 2 cawan santan pekat* 2 cawan santan cair* 2 sudu besar mentega* 1 sudu besar gula* 1 sudu besar garam* Daun palas secukupnya, dibuka lebih awal untuk memudahkan proses membalut Cara penyediaan : 1. Masukkan bahan bertanda * ke dalam periuk. Didihkan dengan api sederhana. 2. Masukkan beras pulut dan sentiasa dikacau supaya permukaan periuk tidak hangit. 3. Kacau hingga kering. Tutup tudung periuk. 4. Perlahankan api dan biarkan anggaran 3 - 5 minit. Kacau lagi dan tutupkan api. 5. Beras pulut memang separuh masak kerana selepas balut nanti, kita akan merebus lagi. 6. Balut dengan daun palas hingga habis. # Sue tak sempat snap gambar waktu proses membalut, maklumlah sebelah tangan membalut, nak pegang kamera pun tak boleh. Di bawah ini nanti, Sue sertakan gambar ehsan dari google cara untuk membalutnya. Cara merebus ketupat palas : Alas dasar periuk dengan daun palas dan beberapa helai daun pandan. Bertujuan untuk mengelakkan permukaan periuk menjadi hangit. Susun ketupat palas di atas daun tadi. Masukkan air hingga paras permukaan ketupat. Tutup tudung periuk dan rebus anggaran 30 - 40 minit. Angkat dan toskan. Sedia dihidang bersama kari daging atau rendang. *petua supaya ketupat ini tidak bertukar kekuningan, semasa proses merebus, jangan buka tudung periuk kerana asap dari api akan menukar warna asal pulut.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Bahan-bahan : 4 cawan beras pulut dicuci bersih dan rendam selama 1 jam. Toskan. 2 cawan santan pekat* 2 cawan santan cair* 2 sudu besar mentega* 1 sudu besar gula* 1 sudu besar garam* Daun palas secukupnya, dibuka lebih awal untuk memudahkan proses membalut Cara penyediaan : 1. Masukkan bahan bertanda * ke dalam periuk. Didihkan dengan api sederhana. 2. Masukkan beras pulut dan sentiasa dikacau supaya permukaan periuk tidak hangit. 3. Kacau hingga kering. Tutup tudung periuk. 4. Perlahankan api dan biarkan anggaran 3 - 5 minit. Kacau lagi dan tutupkan api. 5. Beras pulut memang separuh masak kerana selepas balut nanti, kita akan merebus lagi. 6. Balut dengan daun palas hingga habis. # Sue tak sempat snap gambar waktu proses membalut, maklumlah sebelah tangan membalut, nak pegang kamera pun tak boleh. Di bawah ini nanti, Sue sertakan gambar ehsan dari google cara untuk membalutnya. Cara merebus ketupat palas : Alas dasar periuk dengan daun palas dan beberapa helai daun pandan. Bertujuan untuk mengelakkan permukaan periuk menjadi hangit. Susun ketupat palas di atas daun tadi. Masukkan air hingga paras permukaan ketupat. Tutup tudung periuk dan rebus anggaran 30 - 40 minit. Angkat dan toskan. Sedia dihidang bersama kari daging atau rendang. *petua supaya ketupat ini tidak bertukar kekuningan, semasa proses merebus, jangan buka tudung periuk kerana asap dari api akan menukar warna asal pulut.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Sorry ye,
 Gambar ketupat yang dah masak takde sebab sibuk makan sampai tak ingat nak tangkap gambar. Ahaks...


Bahan-bahan : 4 cawan beras pulut dicuci bersih dan rendam selama 1 jam. Toskan. 2 cawan santan pekat* 2 cawan santan cair* 2 sudu besar mentega* 1 sudu besar gula* 1 sudu besar garam* Daun palas secukupnya, dibuka lebih awal untuk memudahkan proses membalut Cara penyediaan : 1. Masukkan bahan bertanda * ke dalam periuk. Didihkan dengan api sederhana. 2. Masukkan beras pulut dan sentiasa dikacau supaya permukaan periuk tidak hangit. 3. Kacau hingga kering. Tutup tudung periuk. 4. Perlahankan api dan biarkan anggaran 3 - 5 minit. Kacau lagi dan tutupkan api. 5. Beras pulut memang separuh masak kerana selepas balut nanti, kita akan merebus lagi. 6. Balut dengan daun palas hingga habis. # Sue tak sempat snap gambar waktu proses membalut, maklumlah sebelah tangan membalut, nak pegang kamera pun tak boleh. Di bawah ini nanti, Sue sertakan gambar ehsan dari google cara untuk membalutnya. Cara merebus ketupat palas : Alas dasar periuk dengan daun palas dan beberapa helai daun pandan. Bertujuan untuk mengelakkan permukaan periuk menjadi hangit. Susun ketupat palas di atas daun tadi. Masukkan air hingga paras permukaan ketupat. Tutup tudung periuk dan rebus anggaran 30 - 40 minit. Angkat dan toskan. Sedia dihidang bersama kari daging atau rendang. *petua supaya ketupat ini tidak bertukar kekuningan, semasa proses merebus, jangan buka tudung periuk kerana asap dari api akan menukar warna asal pulut.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Bahan-bahan : 4 cawan beras pulut dicuci bersih dan rendam selama 1 jam. Toskan. 2 cawan santan pekat* 2 cawan santan cair* 2 sudu besar mentega* 1 sudu besar gula* 1 sudu besar garam* Daun palas secukupnya, dibuka lebih awal untuk memudahkan proses membalut Cara penyediaan : 1. Masukkan bahan bertanda * ke dalam periuk. Didihkan dengan api sederhana. 2. Masukkan beras pulut dan sentiasa dikacau supaya permukaan periuk tidak hangit. 3. Kacau hingga kering. Tutup tudung periuk. 4. Perlahankan api dan biarkan anggaran 3 - 5 minit. Kacau lagi dan tutupkan api. 5. Beras pulut memang separuh masak kerana selepas balut nanti, kita akan merebus lagi. 6. Balut dengan daun palas hingga habis. # Sue tak sempat snap gambar waktu proses membalut, maklumlah sebelah tangan membalut, nak pegang kamera pun tak boleh. Di bawah ini nanti, Sue sertakan gambar ehsan dari google cara untuk membalutnya. Cara merebus ketupat palas : Alas dasar periuk dengan daun palas dan beberapa helai daun pandan. Bertujuan untuk mengelakkan permukaan periuk menjadi hangit. Susun ketupat palas di atas daun tadi. Masukkan air hingga paras permukaan ketupat. Tutup tudung periuk dan rebus anggaran 30 - 40 minit. Angkat dan toskan. Sedia dihidang bersama kari daging atau rendang. *petua supaya ketupat ini tidak bertukar kekuningan, semasa proses merebus, jangan buka tudung periuk kerana asap dari api akan menukar warna asal pulut.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Bahan-bahan : 4 cawan beras pulut dicuci bersih dan rendam selama 1 jam. Toskan. 2 cawan santan pekat* 2 cawan santan cair* 2 sudu besar mentega* 1 sudu besar gula* 1 sudu besar garam* Daun palas secukupnya, dibuka lebih awal untuk memudahkan proses membalut Cara penyediaan : 1. Masukkan bahan bertanda * ke dalam periuk. Didihkan dengan api sederhana. 2. Masukkan beras pulut dan sentiasa dikacau supaya permukaan periuk tidak hangit. 3. Kacau hingga kering. Tutup tudung periuk. 4. Perlahankan api dan biarkan anggaran 3 - 5 minit. Kacau lagi dan tutupkan api. 5. Beras pulut memang separuh masak kerana selepas balut nanti, kita akan merebus lagi. 6. Balut dengan daun palas hingga habis. # Sue tak sempat snap gambar waktu proses membalut, maklumlah sebelah tangan membalut, nak pegang kamera pun tak boleh. Di bawah ini nanti, Sue sertakan gambar ehsan dari google cara untuk membalutnya. Cara merebus ketupat palas : Alas dasar periuk dengan daun palas dan beberapa helai daun pandan. Bertujuan untuk mengelakkan permukaan periuk menjadi hangit. Susun ketupat palas di atas daun tadi. Masukkan air hingga paras permukaan ketupat. Tutup tudung periuk dan rebus anggaran 30 - 40 minit. Angkat dan toskan. Sedia dihidang bersama kari daging atau rendang. *petua supaya ketupat ini tidak bertukar kekuningan, semasa proses merebus, jangan buka tudung periuk kerana asap dari api akan menukar warna asal pulut.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Bahan-bahannya:
 
1 kilo beras pulut (4 cawan) 
2 1/2 cawan santan pekat (pati santan) 
2 cawan santan cair
1 sudu gula
1 sudu garam daun palas secukupnya


Cara-caranya:
 
  1.   Beras pulut dibersihkan dan toskan airnya. Asingkan. 
  2.  Tuang kedua dua santan (cair dan pekat) ke dalam periuk/kuali dan didihkan. 
  3. Kemudian masukkan beras pulut, garam dan gula.
  4. Kacau pulut sehingga 1/2 masak ataupun sehingga airnya kering dan pulut tidak lagi melekat di kuali. Gunakan api sederhana dan sentiasa mengacau supaya pulut tidak melekat dan hangus.
  5. Kecilkan api sekecil-kecilnya. Tutupkan periuk/kuali dan tunggu hingga pulut kering sedikit. (Anggaran masa 5-8 minit), dan kemudian tutup api.
  6.  Angkat periuk/kuali dari dapur dan biarkan pulut sejuk. 
  7. Ambil sehelai daun palas yang telah dibersihkan dan balut seperti biasa. Buat sehingga habis kesemuanya.
  8. Rebus/kukus lebih kurang 1 ke 1 1/2 jam.
  9. Angkat dan sejukkan sekurang kurangnya 4 jam sebelum dipotong.

# Petua :  
  1. Letakkan bahagian yang paling mentah pulutnya di bahagian bawah dan yang hampir masak sepenuhnya jika menggunakan teknik merebus ketupat. Ini dapat mengelakkan ketupat `overcook' / lembik.
  2. Jika mahukan pulut ketupat yang dimasak putih bersih, pilih dahulu beras dengan mengenalpasti dan membuang bendasing/beras yang tidak cantik.
  3. Gunakan kelapa yang masih hijau buahnya/yang dijolok dari pokok. Jika menggunakan kelapa yang telah tua/coklay warna di luarnya, santan yang terhasil akan ada sedikit habuk kesan dari tempurung kelapa yang termesin bersama.
  4. Jangan mesin kelapa hingga ke dasar tempurung bagi mengelakkan habuk dari tempurung kelapa tersebut.
  5. Ketika mengukus/merebus ketupat, jangan kerap membuka tutup periuk/kuali bagi mengelakkan asap daripada memasuki ke dalam periuk/kuali (sekiranya menggunakan dapur kayu)

Bahan-bahan : 4 cawan beras pulut dicuci bersih dan rendam selama 1 jam. Toskan. 2 cawan santan pekat* 2 cawan santan cair* 2 sudu besar mentega* 1 sudu besar gula* 1 sudu besar garam* Daun palas secukupnya, dibuka lebih awal untuk memudahkan proses membalut Cara penyediaan : 1. Masukkan bahan bertanda * ke dalam periuk. Didihkan dengan api sederhana. 2. Masukkan beras pulut dan sentiasa dikacau supaya permukaan periuk tidak hangit. 3. Kacau hingga kering. Tutup tudung periuk. 4. Perlahankan api dan biarkan anggaran 3 - 5 minit. Kacau lagi dan tutupkan api. 5. Beras pulut memang separuh masak kerana selepas balut nanti, kita akan merebus lagi. 6. Balut dengan daun palas hingga habis. # Sue tak sempat snap gambar waktu proses membalut, maklumlah sebelah tangan membalut, nak pegang kamera pun tak boleh. Di bawah ini nanti, Sue sertakan gambar ehsan dari google cara untuk membalutnya. Cara merebus ketupat palas : Alas dasar periuk dengan daun palas dan beberapa helai daun pandan. Bertujuan untuk mengelakkan permukaan periuk menjadi hangit. Susun ketupat palas di atas daun tadi. Masukkan air hingga paras permukaan ketupat. Tutup tudung periuk dan rebus anggaran 30 - 40 minit. Angkat dan toskan. Sedia dihidang bersama kari daging atau rendang. *petua supaya ketupat ini tidak bertukar kekuningan, semasa proses merebus, jangan buka tudung periuk kerana asap dari api akan menukar warna asal pulut.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan