Rabu, 25 Jun 2014

Lala Masak Chisam




Dah lama Cik Mun tak makan lala. `husben'  dan putera sulung Cik Mun memang suka makan lala. Siap ratah-ratah lagi. Kalau diikutkan Cik Mun selalu masak lala `sweeat sour' je. Tapi kali ni saje je mencuba resepi yang baru. 



Rasanya sedap jugak.. Mungkin tekak ni kena masak selalu baru dapat rasa nak tambah apa-apa yang patut nak bagi special lagi. sekarang ni tak berapa pandai nak masak lala. ikut resepi je...

Kalu nak `try', resepi seperti di bawah ni.

 
Bahan-bahan

500gm lala
3 ulas bawang putih*
2 sudu taucoo*
1 batang serai *
 5 biji cili padi*
1 sudu sos tiram
2 biji kentang (dipotong dadu kecil-kecil)
2 helai daun limau purut
2 sudu cuka
1 biji cili besar
Gula dan garam secukupnya
Minyak secukupnya untuk menumis
Perasa (optional)

Bahan-bahan bertanda * ditumbuk lumat kecuali serai sahaja yang hanya dititik.

Cara-cara memasaknya:

  1. Tumiskan bahan bertanda * hingga naik baunya/garing
  2. Masukkan sos tiram, cuka dan kentang dan lala.
  3. Tunggu hingga kentang empuk dan dan lala masak. Setelah itu, barulah masukkan daun limau purut, garam dan gula secukupnya.  (Jangan terlalu banyak garam dan gula keranan taucoo dan sos tiram sudah sedia masin dan lala pula manis isinya).
  4. Angkat dan hidangkan. taburkan dengan  cili besar yang dipotong bulat.

Saiz hidangan untuk 4 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan