Isnin, 9 September 2013

Sayur Tumis Taugeh Dan Kucai

Masakan sayur yang paling senang dan simple. Mestilah jenis yang tumis-tumis je...Taugeh dan kucai ni memang jadi pilihan. Suami Cik Mun punya `favourate' la ni... lagi satu kangkung dan pucuk paku goreng belacan. Kalau sayur-sayur ni kompem abis. Resepi seperti di bawah ni...


Bahan-bahannya:

2 segenggam taugeh
sedikit kucai
2 papan `fish cake'
1 biji cili kering
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah


Cara-cara memasaknya:
  1. Tumiskan ikan bilis, isi ikan, bawang merah, bawang putih yang dimayang halus hingga naik bau dan garing.
  2. Masukkan cili kering, kucai dan taugeh dan sedikit air untuk kuahnya. Tunggu hingga air mendidih/sayur taugeh empuk. (Cukup sekadar 2-3 minit kerana taugeh cepat empuk)
  3. Perasakan dengan garam.
  4. Angkat dan hidanglan dengan nasi panas dan ikan goreng kunyit.
Saiz hidangan adalah untuk  2 orang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan