Bahan-bahan:
100gm udang (8-9 ekor) bersaiz sederhana
petai 10-12 mata
1/2 sudu gula merah
1/2 sudu gula putih
garam secukup rasa
air asam jawa secukup rasa
8-10 tangkai cili kering*
1 labu besar bawang besar*
1 bii bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
Bahan-bahan bertanda * ditumbuk/blender.
Cara-cara:
- Tumiskan dengan sedikit minyak semua bahan tumbuk/blender hingga naik baunya.
- Masukkan petai, gula putih, gula merah, air asam jawa dan garam hingga semuanya secukup rasa.
- Masukkan air sekiranya mahu berkuah. Tunggu hingga mendidih dan akhir sekali masukkan udang.
- Hidangkan bersama nasi panas.
minggu lepas sy masak ni.sedap!
BalasPadamYe ke? Nak jugak tengok hasilnya....
Padam