Selasa, 3 September 2013

Udang Sweet Sour Dan Petai



Sedapnye bukan main lagi. Tapi malangnya masakan ni Cik Moon tak boleh nak makan banyak-banyak. Entah kenapa Cik Mooon akan sakit perut memanjang je kalau makan petai. Tapi lantaklah. kalau sikit sakit tu, sesekali `mencemar duli ' katakan... 


Bahan-bahan:

100gm udang (8-9 ekor) bersaiz sederhana
petai 10-12 mata 
1/2 sudu  gula merah
1/2 sudu gula putih
garam secukup rasa
air asam jawa secukup rasa
8-10 tangkai cili kering*
1 labu besar bawang besar*
1 bii bawang kecil*
2 ulas bawang putih*

 Bahan-bahan bertanda * ditumbuk/blender.


Cara-cara:

  1. Tumiskan dengan sedikit minyak semua bahan tumbuk/blender hingga naik baunya.
  2. Masukkan petai, gula putih, gula merah, air asam jawa dan garam hingga semuanya secukup rasa.
  3. Masukkan air sekiranya mahu berkuah. Tunggu hingga mendidih dan akhir sekali masukkan udang.
  4. Hidangkan bersama nasi panas.  
 Hidangan sesuai untuk 3 orang.
 

2 ulasan: