Selasa, 3 September 2013

Bubur Jagung Berpulut

Post ni merupakan masakan Cik Mooon yang sebenarnya pada masa tu Cik Moon teringin sangat nak makan pulut lemang yang di dalamnya ada jagung. Tapi memandangkan proses yang nak membuatnya yang rumit memerlukan buloh lemang dan kena bakar kat luar rumah berbagai, makanya Cik Mooon  pun terfikirlah idea ni yang masak je pulut dan jagung sekali dalam satu periuk. Hasilkan... Tada.... bubur jagung berpulut pada 17 Syawal 2013.
 
 
Bahan-bahannya :
 
2 tongkol jagung 
200 ml santan pekat
1 helai daun pandan
Segenggam beras pulut
2 sudu besar gula putih
1 sudu teh garam
 
 
Cara-cara Memasaknya:
  1. Beras pulut direndam terlebih dahulu selama lebih kurang 1/2 jam.
  2. Dalam satu bekas, satukan beras pulut yang telah ditoskan bersama jaguang yang telah dihiris dari tongkolnya.
  3. Masukkan air (anggaran 150ml) bersama dengan garam dan gula putih dan tunggu hingga mendidih.
  4. Seterusnya masukkan santan dan daun pandan (dikoyak sedikit) seterusnya kecilkan api.
  5. Kacau selalu bagi mengelakkan santan daripada bergentel / pecah minyak.
  6. Angkat dan hidangkan setelah jagung empuk/masak.
 
 Saiz hidangan adalah untuk 3 orang.
 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan