Bahan-bahannya:
250 gm kuetiaw
sedikit sayur kucai
sedikit taugeh
1 1/2 keping fish cake
1/2 keping taufoo
2 biji bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
8-10 ekor ikan bilis*
3 biji cili kering* boleh tambah lagi jika mahu lebih pedas
1 sudu besar tomato paste#
1 sudu besar sos tiram#
1 sudu besar kicap pekat#
1 sudu besar gula putih#
1 sudu teh gula merah#
1/4 kiub ayam maggie
1/2 keping taufoo# (hancurkan lumat - untuk memekatkan kuah/sebagai salutan kepada kue tiaw)
Garams ecukup rasa
Minnyak 3 sudu besar
Cara-cara memasak:
- Tumiskan semua bahan tumbuk beserta fish cake yang telah dipotong. Tunggu hingga naik baunya.
- Masukkan semua bahan bertanda # dan sedikit air sebagai kuah.
- Apabila semua bahan sudah mendidih, letakan kue tiaw, kucai dan taugeh.
- Matikan api setelah sebati dikacau dalam kuali.
- Sedia dihidangkan.
wow.mcm sedap je.terliur pulak.anyway bekas hijo cik mun tu cantek la
BalasPadamTime kasih....tu bekas bekal. Iskandar nak bawa bekal g umah pengasuh die...
Padam