Sebelum dimasak, so, masih belum terusik lagi la.
Lagi banyak cheese lagi sedap.
Setelah dimasak. Tak Menyempat menyempat nak tangkap gambar dah hampir habis.
Ini menunjukkan betapa hebatnyar pizza Cik Mun. Suami pun makan sambil puji sedap. Bangga jap jadik suri rumah weekdays ni.
CARA-CARA MEBUAT INTI
Bahan-bahan:
- 1 tin (360 gm) sos spageti jenama kimbal (perisa cendawan)
- 1 labu bawang besar
- 500 gm isi dada ayam
- 1 paket sausage ayam
- 5-6 tangkai cili kering*
- 1/2 labu bawang besar*
- 1/3 cawan minyak masak.
Jangan tanya mana cendawan. Memang tak dapat cik mun carik. Alamaklumlah duduk kat kawasan terpencil sikit...PAKAI PERISA CENDAWAN YANG KAT DALAM TIN JE LAH...
Cara-cara membuatnya:
- Tumiskan bawang besar yang dipotong dadu hingga naik bau.
- Masukkan paste yang ditumbuk/diblender hingga pecah minyak.
- Tuangkan sos spageti, masukkan awam dan sausage ayam yang dipotong dadu.
- Perasakan dengan garam dan tunggu hingga mendidih.
CARA-CARA MEMBUAT DOH
Bahan-bahan:
- 500 gm tepung gandum
- 2 biji telur gred A
- 2 sudu besar margerin
- 1 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu besar lemak sayuran
- 1 sudu besar gula
- 5 gm mauripan
- 20 ml susu sejat
- 20 ml air
- 9 keping cheese
- Mayonese
- Daun oregano kering
Cara-cara membuatnya:
- Satukan semua bahan di dalam satu bekas dan uli hingga sebati.
- Biarkan selama lebih kurang 1/2 jam hingga 1 jam. Tutup dengan kain lembab hingga adunan kembang hingga 2 kali ganda.
- Setelah itu, ratakan adunan mengikut acuan pembakar dan rehatkan 10-15 minit.
- Bila doh sudah berehat, cucuk-cucukkan dengan garpu untuk membuang udara berlebihan ketika membakar. Sapukan mayonese di permukaan adunan, letakkan inti, susunkan cheese dan sudahi dengan taburan daun oregano kering.
- Siap dibakar menggunakan api sederhana antara 10-15 minit. (Cik Mun menggunakan pemanggang ajaib ikan)
- Setelah masak, boleh dimakan dengan sos sekiranya mahu lebih pedas.
- Untu adunan ini, boleh buat hingga 3 biji dengan boleh dimakan hingga kenyang oleh 6 orang.
- Ha ha hah ah ...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan