Rabu, 4 September 2013

Kari Nangka Muda Bersama Ikan Bilis

Cik Mun selama hari ni tak pernah buat kari nangka. Tetapi masa lalu kat pasar tadi ternampak nangka pulak la. Tetiba je rasa terliur nak makan. Masa beli tu memang tanya selain daripada kari boleh buat apa lagi dengan nangka ni. Makcik nangka tu cakap masak lemak kuning pun sodapppp! Hahahaha... 
nanti-nanti Cik Mun cuba masak pula masak lemak kuning ye.. tapi sekarang nak `test' 
kari dulu. Resepi adalah seperti di bawah ini...


Bahan-bahanya:

5-6 kiub nangka muda (dipotong kiub 3 inci persegi)
Segenggam ikan bilis
1 paket serbuk kari - ikan
300ml Santan pekat
2 ulas bawang putih
3 labu bawang kecil
1 tangkai daun kari
1 keping asam jawa

Cara-cara Memasaknya:
  1. Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dimayang hingga naik baunya.
  2. Masukkan serbuk kari bersama daun kari hingga naik baunya. Hati-hati, jangan sampai serbuk kari ini hangit.
  3. Masukkan air, nangka muda dan ikan bilis. Tunggu hingga empuk.
  4. Akhir sekali, masukkan santan dan perasakan dengan garam dan asam secukup rasa.
  5. Hidangkan bersama ikan goreng kunyit dan nasi panas..
Saiz hidangan adalah untuk 4 orang.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan