Bapak mentua semalam sakit perut sebab makan lauk yang dibeli. kesian. Malam bila balik kerja dia dah kasik 1sign'. Teringin nak makan rendang kacang pin katanya.` Buat Sabtu ni ye Muna...'. Padahal baru hari Rabu. Cik Mun dah paham. Kalau dia x surauh pun Cik Mun akan buat. Sian dia makan lauk beli sampai sakit-sakit. Mula la bersemangat nak masak je hari-hari sebelum pergi kerja ni. Kepada sesapa jua yang nak ambil hati mak mentua ke, baapk mentua ke... meh try cuba resepi kat bawah ni.
BAHAN-BAHAN:
- 250 gram daging
- 250 gram kacang pin
- Sebatang serai*
- Seinci halia*
- Seinci lengkuas*
- 4 sudu besar cili kering*
- 1 labu bawang besar*
- 2 biji bawang kecil*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 sudu besar lada hitam*
- 4 sudu besar kerisik*
- 2 sudu teh serbuk kunyit*
- 250 ml pati santan*
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 batang kulit kayu manis
- Sehelai daun kunyit muda
- Asam jawa
BAHAN-BAHAN:
- Masukkan semua bahan blender di dalam kuali dan rebuskan bersama daging hingga lembut.
- Setelah daging agak lembut, masukkan kacang pin dan santan pekat, perasakan dengan garam dan asam jawa dengan secukupnya.
- Akhir sekali, masukkan daun kunyit muda yang diracik halus, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
- Saiz hidangan adalah untuk 6 orang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan