Cik Mun bangun pagi-pagi lagi tadi. Terus je bukak peti ais dan ambil semua bahan yang dah sedia dalam 1 periuk dan masak terus. Dari kacang bendi hinggalah ke garam, asam dan sebagainya semua Cik Mun campak siap-siap masa malamnya. Ikan tu last sekali Cik Mun letakkan. Ye la... dalam tv selalu cakap, barang-barang cam gitu tak boleh letak sekali. ada kuman? ntah. Ikut je mana yang baik kan...
Bahan-bahan:
- 3 Ikan kembong
- 8-10 biji buah bendi.
- 1/2 inci lengkuas
- 1 biji buah tomato
- 2 keping asam keping
- 5-8 helai daun kesom
- Sebatang serai**
- 1 biji bawang kecil*
- 1/2 labu bawang besar*
- 1 ulas bawang putih*
- 2-3 biji cili api*
- 1-3 tangkai cili kering*
- 1/2 sudu teh belacan*
- 1/2 sudu besar gula perang*
- 1/2 sudu besar gula putih*
- 1/2 sudu besar serbuk kunyit*
Bahan bertanda ** dititik sahaja
Cara-cara memasak:
- Dalam satu periuk, masukkan air lebih kurang 21/2 cawan. Masukkan semua bahan tumbuk, bendi , buah tomato, daun kesom dan tunggu hingga mendidih.
- Perasakan dengan garam atau bahan-bahan diatas secukupnya sekiranya tidak mencukupi.
- Akhir sekali masukkan ikan. Tunggu hingga ikan masak, angkat dan hidangkan.
Tips:
- Cik Mun suka makan buah tomato yang sudah hancur. Pada yang tidak suka tomatonya hancur sangat boleh masukkan tomato setelah api memasak ditutup.
- Kalu nak pedas, boleh tambahkan cili.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan