Rabu, 27 Mac 2013

Mee Goreng Berempah

Ni Cik Mun gelarkan sebagai Mee Goreng Berempah. Sebabnya Cik Mun gunakan ayam masak kicap yang semalam punya untuk buat Mee Goreng hasil dari saki baki Cik Mun buat mee jawa. So, Mee yang tak habis dan masak kicap ayam yang tak habis tu, Cik Mun kombine kan sekali. Bijak tak? jimat juga kan. Ini resepinya kalau krang semua takder ayam yang lebihan tu.

Bahan-bahan:
  1. 100 gm mee kuning
  2. 2 pohon sawi bunga
  3. 3-4 ketul ayam dipotong kiub
  4. 2 sudu kicap
  5. 1 sudu teh gula
  6. 1 sudu makan sos tiram
  7. 4 tangkai cili kering* (boleh tambah kalau nak lagi pedas)
  8. 2 labu bawang kecil merah*
  9. 1 ulas bawang besar*
  10. Cili besar  (hiasan)
  11. Sebatang kulit kayu manis.
  12. Sebuji telur gred c
Bahan-nahan bertanda * ditumbuk hingga lumat.
 
 
Cara-cara memasak:
  1. Mee kuning dicelur dan dibuang minyaknya. Ketepikan.
  2. Dalam satu kuali, tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau. Letakkan sedikit air dan diikuti dengan ayam (air anggaran cukup untuk menyalut mee dengan bahan tumis.)
  3. Seterusnya masukkan telur, sawi bunga yang dipotong dan mee kuning. Kaup balikkan hingga sekata.
    Siap dihidang dengan hiasan cili besar potong untuk dimakan. Saiz hidangan untuk seorang je...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan