Selasa, 19 Mac 2013

Puding Roti Bercoklat

Puding roti ni memang versi yang mesti `try' punyer. Sebab kenapa? Kalau nak 
tahu, anak Cik Mun si Iskandar tu mesti akan makan sampai licin. Tak sempat nak 
tangkap gambar pun dah nak makan lagi. Tu yang jadi separuh je untuk nak `post'
 kan kat dalam blog ni. buat malu je siap ada tangan Iskandar nak makan lagi tu. 
Tapi nak buat camner, ini sebijik je yang tingal lagi. Kalautak tangkap 
takder la bukti Cik Mun buat. Iskandar cakap: "Ibu, aiskrim coklat 
belang-belang ni sedap la...'.

Bahan didih:
  1. 12 gram agar-agar
  2. 2 cawan air
  3. 2 sudu besar minyak sapi
  4.  1 sudu teh garam
  5. 1/2 cawan gula putih
  6. 1 tin susu cair
  7. 1 tin susu sejat

Bahan kisar
  1. 2 cawan air
  2. 2 biji telur gred B
  3. 1 cawan serbuk coklat
  4. 1 sudu teh esen vanila
  5. 6 keping roti *
 1 cawan serbuk coklat


 Cara membuatnya:
  1. Didihkan bahan didih hingga benar-benar hancur.
  2. Masukkan bahan blender dan tunggu hingga mendidih.
  3. Bahagikan kepada 2 adunan. Satu adunan bewarna putih(adunan asal) dan satu lagi bewarna coklat.
  4. Tuangkan berselang seli didalam loyang hingaa terjadinya lapisan cantik bewarna coklat dan putih.
  5. Tunggu hingga sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk sebelum dimakan.
  6. Saiz hidangan adalah untuk 12 orang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan